REHBER
YKS Sürecinde Sağlık: Sağlıklı ve Dengeli Beslenmenin Temel Kuralları ve Sürece Etkisi
YKS sürecinde sağlıklı beslenme ve alışkanlıkların önemi: Enerji, konsantrasyon ve başarı için dengeli beslenme ipuçları ve öneriler.
Sudenaz Öztürk
18 Ağu 2023
Hayatımızın her aşamasında sağlıklı bir yaşam sürmek çok önemli olsa da bir sınava hazırlanmak gibi yorucu süreçlerde sağlıklı beslenme ve alışkanlıklar daha da önemli hale gelmektedir. Gündelik alışkanlıklarımızda yapacağımız en küçük değişiklikler bile süreci tahmin etmeyeceğimiz şekilde etkileyebilir, bu hem pozitif hem de negatif olabilmektedir.
YKS’ye hazırlanırken her öğrencinin amacı o sınavlar boyunca optimum odakta olmak ve maksimum performans göstermektir. Bugünkü yazımızda YKS sürecinizde edinmeniz gereken sağlıklı alışkanlıklardan ve dengeli beslenme ipuçlarından bahsedeceğim.
YKS Sürecinde Dengeli Beslenmenin Önemi
Sınava hazırlanırken dengeli beslenme ile enerji seviyelerini dengelemek, beyin fonksiyonlarını dengelemek, stresle başa çıkmak, bağışıklık sistemini güçlendirmek önemlidir. Sağlıklı bir beslenme düzeni oturtturarak çalışma performansınızı fazlasıyla olumlu etkileyebilirsiniz.
YKS Sürecinde Beslenme Alışkanlıkları
Dengeli bir kahvaltı yapmaya önem gösterin. Çünkü sabah kahvaltısı, sınava çalışma sürecinde özellikle deneme sabahlarında atlansa da günün en önemli öğünüdür.
Ders çalışma öncesinde sindirmesi zor olan yemeklerin tüketilmesi uykuyu getirerek ders çalışma verimini ve performansını önemli ölçüde düşürebilmektedir.
Ders çalışırken uzun süreli açlık hissetmekten kaçının. Kuruyemişler (fındık, ceviz, badem…), meyveler (muz, elma, şeftali…), yoğurt, kefir gibi sağlıklı ara öğünleri tercih edin ve işlenmiş, paketli abur cuburlardan uzak durun.
Lifli besinler tercih edin. Lifli besinler, kan şekerini dengeli bir seviyede tutmaya yardımcı olur ve daha sağlıklı bir tokluk hissi sağlar. Kepekli ekmek, yulaf ezmesi, sebzeler ve meyveler gibi lifli besinleri tüketmeye özen gösterin.
Omega-3 yağ asitleri içeren besinleri tüketin. Omega-3 yağ asitleri beyninizin sağlığı için çok önemlidir, düşünce ve bilginin işlenme süreçlerini destekleyebilir. Dolayısıyla daha verimli bir çalışma periyodu geçirmenizi destekler. Somon, keten tohumu, ceviz bu tip besinlere örnek verilebilir.
Şekerli ve kafeinli içeceklerden kaçınmak en sağlıklı seçenek olsa da sınavlara çalışırken ve odağımızı uzun süre optimum seviyede tutmamız gerekirken kahveye, enerji içeceklerine başvurmamak biraz zordur. Ama bunların tüketim miktarını olabildiğince azaltmak sağlığınız için en iyisi olacaktır. Sınav ne kadar önemli olsa da sınav sürecinde hayatınızda uzun süreli kötü etkisi olabilecek alışkanlıklara dikkat etmelisiniz. Çünkü sağlığınız kesinlikle daha önemli. :)
Bugünkü yazımızda size YKS sürecinde sağlıklı beslenmenin öneminden bahsettik ve bazı önerilerde bulunduk. Unutmamanız gereken bir nokta vardır: diyetinizde köklü ve radikal değişiklikler yapmadan önce bir uzmana danışmanızı öneriyoruz. Herhangi bir besin, vitamin takviyesi almadan bir doktora veya alanında uzmanlaşmış birine danışmalısınız. Yazımızı Charles Revson’un şu sözüyle bitirelim:
"Beslenmeyle ilgili yapılan en küçük değişiklikler, en büyük farkları yaratabilir."
Sağlıkla kalın!
Son yazılar
KANT BÜLTEN