REHBER
Sınav Anı: Sınav Esnasında Stres Yönetimi Nasıl Yapılır?
Sınav anındaki stresi kontrol etmenin önemini ve basit yöntemleri öğrenin.
Sudenaz Öztürk
18 Ağu 2023
Sınav anında yaşayacağınız küçük bir olumsuzluk bile stres seviyelerinizin ani bir artış yapmasına sebep olabilir ve sınavda göstereceğiniz maksimum potansiyeliniz düşüş gösterir. Bu yazımızda sınav esnasındaki stresin aslında düşük seviyelerde gerekli olduğundan ve stres seviyeniz yükseldiğinde bunu nasıl kontrol edebileceğinizden bahsedeceğiz.
Nedir Bu Stres?
Öncelikle size stresin fizyolojisinden yani vücuttaki sürecinden biraz bahsetmek istiyorum. Kaygı, olması beklenen olumsuz bir problemle ilgili endişe duyma olarak tanımlanır. Kaygı aynı zamanda sempatik sinir sisteminin aktif hale gelmesine neden olur. Sempatik sinir sistemi, vücudun çelişki yaşadığı dönemlerde devreye girerek ve organları kargaşaya karşı uyarır. Yani sempatik sinir siteminin aktif olması durumunda vücuda savaş ya da kaç uyarısı verilmektedir.
Zamanla, sınav olgusuna karşı gösterilen kaygı bu olguya karşı çoğu zaman bir direnç oluşturur. Bu direncin sonunda kaygıya bağlı olumsuz sonuçlar ortaya çıkmaktadır. Bunlardan bazıları sınava motive olma konusunda sorun yaşama, enerji seviyesinde düşüklük, sabahları yataktan çıkmada isteksizlik, sınav stresi sonucunda ortaya çıkan depresyon halidir.
Sınav Anında Stres Yönetimi
Sınav anı stresinin az olması için kendinizden emin olmanız yani bunun için de sınava tam olarak hazırlanmış olmanız gerekmektedir. Bu sebeple sınav anı stresinin az olması için sınav anına kadar yaptıklarınız da büyük bir önem taşımaktadır
Sınav Anında Zihin ve Beden Sağlığı
Deneme sınavları da içinde olmak üzere genel olarak sınavlar yüksek zihinsel aktivite gerektiren görevlerdir. Bu sebeple sınav süresinde zihnimizi ne kadar sakin ve sağlıklı tutarsak soruları doğru çözmemizi sağlayacak zihinsel süreçler o kadar kolay gerçekleşir. Peki bunu nasıl yapacağız? Ya sınav anında stres nasıl azaltılır? Bunun için bir sonraki başlığımıza geçelim.
Sınav stresini kontrol etme stratejileri
Şimdi sizinle sınav stresinizi azaltacak yöntemlerden bazılarını inceleyelim. Öncelikle sakinliğimizi korumak hakkında konuşalım. Sınav için bahsedebileceğimiz önemli başlıklardan biri de sınav esnasında sakin kalma teknikleridir. Bunlardan sınav anınıza entegre edebileceğiniz birkaç tanesinden bahsetmek istiyorum:
Derin derin nefes alıp vermek,
Olumlama yapmak,
Yapamadığımız soruyu geçip sonradan dönmek,
Arada bir durup su içmek,
Zaman takibini düzenli yapmak: Aslında bu başlık sınavda bölümleri hangi sırayla çözeceğinizle de ilgilidir. Eğer ki her bölüm için belirli süreler ayırırsanız ve bunu analog saat üzerinde çalışırsanız sınav anında diğer bölüme hatta diğer soruya geçme zamanının ne zaman olduğuna daha rahat karar verirsiniz. Böylece kendinizi daha da kontrolde hissedersiniz ve bu beynimiz için gayet olumludur.
Sınav odaklanması ve stres yönetimi birbiriyle karşılıklı ilişki içindedir. Sonuçta stres yönetimi iyi olan insanların sınava odaklanması daha yüksektir ve tam tersinin de geçerli olabileceğini söyleyebiliriz. Eğer ki siz sınava çalışma süreciniz boyunca odaklanmanızı arttırmak üzerine yoğunlaşırsanız ve bunun yanında yaşadığınız o anki stresi nasıl yöneteceğinizi öğrenip uygulamaya geçerseniz sınav anında ne stresle ilgili ne de odaklanmayla ilgili bir sorununuz olur.
Umarım ki bu yazı sınav anı stresiyle ilgili genel de olsa bir bilgi edinmenize yardımcı olmuştur. Herkes için geçerli olabilecek farklı stres yönetim teknikleri olduğunu unutmamak gerekmektedir. Bu bilgiler ışığında çok başarılı ve az stresli bir YKS süreci ve beraberinde tam planladığınız gibi hatta daha da iyi geçen bir YKS diliyorum.
İyi çalışmalar!
Son yazılar
KANT BÜLTEN