REHBER

İdeal Mola Nasıl Olmalı

Molaların çalışma süreçlerindeki önemine vurgu yaparak farklı mola yöntemlerini ele alan bir rehber.

Barış Kaan Datlı

4 Kas 2023

Yapılan bir çalışmada gördüğümüz kadarı ile molasız çalışma miktarı arttıkça odaklanma yüzdesi de düşüyor ve ciddi bir düşüş yaşıyor. Ancak araya 5 dakika veya 10 dakika molalar konulması ile odaklanma yüzdesi tekrardan eski haline, en baştaki yüksek odaklanma aşamasına döndürülebiliyor.


Buradan da görebileceğiniz gibi aslında en kritik noktalardan ve en çok dikkat edilmesi gereken yerlerden biri moladır ve bu molaların sıklığı ve uzunluğudur. Bu çalışma sonrasında ortaya çıkan ve insanlar tarafından çok sık kullanılan “Pomodoro Tekniği”ni kullanmayı tercih edebilirsiniz. “Pomodoro Tekniği”nin birçok çeşidi vardır. Çalışma ve mola sürelerinin farklı ve çeşitli olduğu şekilleri bulunduğu için size en uygun şekli bulup bunun ile çalışmaya başlayabilirsiniz .“Pomodoro Tekniği”ni diğer yazılarımızda konuştuğumuz için bugün burada bu teknik üzerinde fazla durmayacağız. 


Size kendi sürecimden örnek vermem gerekirse benim çok çeşitli şekillerde çalıştığımı çok çeşitli sistemler içerisinde çalıştığımı ve kendime uygun en iyi yöntemi zaman ile bulduğumu söyleyebilirim. İlk başlarda 25 dakika çalışma ve 5 dakika mola şeklinde “Pomodoro Tekniği” ile çalışmaya başlamıştım. Ancak 25 dakikalık periyotların bir YKS öğrencisi için efektif olmadığı gördüm. Sürekli tam odaklanmaya başlamışken birden mola vermek zorunda kalmak açıkçası beni bir yerden sonra sinir etmeye başlamıştı. Bu nedenlerden dolayı bu yöntemi kullanmanızı çok önermiyorum. 


Sonrasında 50 dakika çalışma 10-15 dakika mola verme sistemine geçtim. Bir süre bu şekilde efektif çalışabildiğimi söyleyebilirim. Ancak zamanla 10 veya 15 dakikalık molalar bana az gelmeye başladı ve molalarda gerektiği kadar verimli dinlenemediğimi fark ettim. Bir süre bu şekilde çalışmış olsam da sonunda molaların kısalığı beni rahatsız ettiği için bu yöntemi de bırakmaya karar verdim. 


En son 90 dakika yani bir buçuk saat çalışıp 30-45 dakikalık molalar vermeye karar verdim. Bu yöntemin beni inanılmaz geliştirdiğini söylemek yanlış olmayacaktır. Hem 90 dakika boyunca kendimi masada tutmak için zorlamamdan kaynaklı odaklanma süremi otomatik olarak arttırmış oldum hem de molalarımın en az yarım saat olmasından kaynaklı molalarda istediğim bir aktiviteyi yapmaya zamanım kalıyordu ve ciddi bir şekilde dinlenmiş oluyordum. Molalarda ben dizi izlemeyi tercih ediyordum. Bir dizinin yaklaşık 40 dakika sürmesi de benim bir bölüm bitirmemi sağlıyordu. Veya film izleyeceksem bir buçuk saatlik filmi 45 dakikalık molalar ile 2 periyotta bitirebiliyordum. Ancak film veya dizi izlemek çoğu kişi tarafından önerilen bir mola verme şekli değildir. Hareketsiz kalındığı için dinlenme tam olarak gerçekleşmemektedir, bu nedenle tekrar derse başlandığında yorgun ve ve odaksız bir şekilde başlanılmaktadır. 


Bu nedenle molalarınızı en iyi şekilde dizayn etmelisiniz ve bu molalara uymak için kendinizi zorlamalısınız. Molalarda çevredeki yakın parklardan birine gidip yürüyüş yapabilirsiniz veya 30 dakikalık koşulara çıkıp günlük sporunuzu gerçekleştirebilirsiniz. Aynı zamanda bazı molalarda sevdiğiniz yemekleri yapabilir ve motivasyonunuzu arttırabilirsiniz. Müzik dinleyerek bir şeylerle uğraşabilir modunuzu arttırabilirsiniz. Şahsen benim molalarda yapmayı en sevdiğim şeylerden birisi ise kahve hazırlamaktı. Ders çalışırken kahve içmek hoşuma gittiği için molalarımın sonuna doğru kahve hazırlamaya giderdim. Her seferinde farklı bir şekilde hazırlardım veya her seferinde farklı çeşit bir kahve hazırlardım. Bazen soğuk bazen sıcak içerdim ve bu şekillerde çeşitlilik katardım. Bazen yeni kahve tarifleri öğrenmek için internetten kısa kısa araştırmalar yapıp kafamı dağıtabilirdim. Aslında fark ettiyseniz buradaki asıl amaç ne yemek yapmak ne koşu yapmak ne de kahve hazırlamak. Buradaki asıl amaç kafanızı dağıtmak. Bu uzun molalarda YKS adına hiçbir düşünceye girmemek yarım saat de olsa sınavı aklınızdan çıkarmak. Hiç fark ettiniz mi bilmiyorum ancak koşu yaparken isteseniz de sınav ile ilgili bir şeyi düşünemiyorsunuz. O an sadece nefesinizi kontrol etmek için uğraşıyorsunuz, arkada çalan müzik ile hayal kuruyorsunuz veya yemek yaparken o an aklınızda olan tek şey yaptığınız yemeği yakmamak, güzel yapmak veya herhangi bir bileşeni atmayı unutmamak olmaktadır. 


Bu yazıda olabildiğince hangi sürelerde çalışılmalı ve hangi sıklıkla ve uzunlukta mola verilmeli bunların üzerinden geçmeye çalıştım. Tabii ki dediğim her şey sizin için uygun olmayabilir, en uygun en ideal molaya kendiniz deneyerek ulaşacaksınız. Umarım bu yazı size yardımcı olmuştur, diğer yazılarımıza da ulaşmak için Kant Akademi sitemizi ziyaret etmeyi unutmayın! 

KANT BÜLTEN

YKS'ye dair birçok şey her hafta e-posta kutunda.

Koçlardan Tavsiyeler

Kaynak Önerileri

Çalışma Taktikleri