REHBER
Eksik Tespiti
Öğrenme Eksiklerini Tespit ve Giderme Rehberi: Başarıya Giden Yol
Barış Kaan Datlı
7 Kas 2023
Eksiklerinizi tespit etmek ve kapatmak için belli yöntemlere vurgu yapılan bir rehber
Konuları ne kadar iyi çalışmış olursanız olun ne kadar pürüzsüz hallettiğinizi düşünürseniz düşünün zamanla unuttuğunuz yerler olsun tam anlamayarak geçtiğiniz yerler olsun, mantığını anlamadan sadece ezberleyerek geçtiğiniz kısımlar olsun, birçok yerde eksikleriniz çıkacak ve çıkmasının çok normal olduğunu ve herkeste olan bir sorun olduğunu vurgulamadan geçmek istemiyorum. Önemli olan zamanı geldiğinde bu eksilerin doğu bir şekilde tespitini yapmak ve eksikleri kapatmak için gerekli çalışmaları yapmak olacaktır.
Eksik tespiti deyince aklınıza gelen ilk şeyin aslında “deneme sınavları” olması gerekiyor. Konuları öğrendikten ve soru bankaları ile pekiştirdikten sonra geçmeniz gereken denemeler size nerede eksikleriniz olduğunu çok net bir şekilde gösterme potansiyeline sahiptir. Denemeleri çözdükten sonra yanlış ve boşlarınıza bakarak hangi sorularda dikkat hatası yaptığınızı, hangi sorularda konu eksikliği nedeni ile yanlış yaptığınızı veya boş bıraktığınızı görebilirsiniz. Bazı sorulardaki yanlışlarınız veya boşlarınız bilgi eksikliği veya konu eksikliğinden kaynaklı olmayabilir. Bazen sorular gerçekten çok zor sorulduğu için yapılamayacak derece zor sorulmuş olabilir. Bazen dikkat hatasından dolayı kaçırmış olabilirsiniz. Bazen yeni nesil yapılırken soruların paragraflaştırılması nedeni ile paragrafı anlamamanızdan kaynaklı soruyu yanlış yapmış veya boş bırakmış olabilirsiniz. Bu gibi nedenlerden dolayı yapamadığınız soruların dışında kalan sorular size eksik tespiti konusunda bir yol çizecektir.
Burada dikkat edilmesi gereken bir diğer konu ise matematik gibi derslerde bazı soruların yanlış yapılmasının sebebi okunan paragrafın anlaşılmaması veya işlem becerisinin yeterince iyi olmamasından kaynaklı yaşanan zaman kaybı ve işlem hatası gibi sorunlar. Bu denemeler sayesinde hangi soru tiplerinde yavaşlıyorsunuz bunlara karşı farkındalığınızı da aynı zamanda arttırabilirsiniz. Bu soru tiplerini deneme sınavının sonuna atabilirsiniz ve soru bankalarında bu tip soruları daha çok çözmeye çalışabilirsiniz. Mesela matematikte çok klasik bir problem tipinde benim çok büyük sıkıntılarım vardı. “Sıraya gime, sıra oluşturma veya sondan-baştan kaçıncı sırada” şeklinde problemler karşıma çıktığında hem zorlandığımı bildiğim için geriliyordum,stres seviyem artıyordu, aynı zamanda bu sorularda inanılmaz yavaş işlem yaptığım için çok hızlı zaman kaybediyordum. Birkaç deneme sonrasında bunu fark ettim ve bu soru tiplerini sınavın en sonuna atmaya karar verdim. Bu şekilde hem zaman kazandığımı hem de soru tipine karşı farkındalığımı arttırdığım için bu soru tiplerinin mantığını kavramak için ayrıca konu dinlemesi ve soru çözümü yaptığımı söyleyebilirim.
Denemede çıkan sorular sayesinde birçok eksiğinizi bir önceki paragraflarda anlattığımız şekilde tespit edebilirsiniz. Ancak deneme sınavlarında pek çıkmayan ancak TYT ve AYT sınavlarında çıkma ihtimali yüksek olan soru tiplerindeki eksiklerinizi nasıl kapatabilirsiniz? Bu kısımda YouTube’daki soru kampları veya sizin kendi soru bankalarınız yardımcı olacaktır. Örnek vermek gerekirse AYT Matematik için kendi senemde şöyle bir yol izledim. Konuları ve soru bankalarını bitirdikten sonra elimden birçok AYT Matematik Denemesi geçti. Ancak eksik tespiti yapabilmek için sınava son 2 ay kala AYT Matematik Orijinal Matematik Soru Bankasını çözdüm. Kendime kamp gibi bir sistem uyguladığımı söyleyebilirim. İki haftada bitirmek için kitabın sayfa sayısını 14 güne böldüm ve her gün o kadar sayfa soru çözdüm. Bu şekilde tüm konuları son bir kez taramış oldum ve iki hafta boyunca nerede, ne şekilde ve ne büyüklükte bilgi eksiklerim kalmış bunu öğrenmiş oldum. Kalan zamanda ise bu bilgi eksiklerine yönelik çalışmalar yaptım. Tabii ki herkese 14 günde Orijinal Matematik gibi bir kitabı bitirmelerini söylemiyorum veya önermiyorum. Bu herkese uygun bir sistem kesinlikle değil. Bunu sınava daha uzun bir süre varken, daha uzun zamana yayarak ve başka bir kitapla da yapabilirsiniz. Önemli olan bu şekilde kendinizi eksik tespiti için taramalara sokmanız ve bu eksikleri kapatmak için çalışmalar yapabilmeniz.
Bir önceki paragrafta da belirttiğim gibi bu eksik tespitlerini YouTube’daki soru çözüm kampları ile de gerçekleştirebilirsiniz ancak bunu pek önermediğimi söylemek ile yükümlü hissediyorum kendimi. Bu şekilde aktif değil pasif bir öğrenmeye tabi tutulacağınız için çok verimli ve efektif olmayacaktır ve bazı eksiklerinizi bu nedenle hiç fark etmeden atlamanıza yol açabilecektir.
Son yazılar
KANT BÜLTEN