REHBER

Biyoloji için Ezber Yöntemleri

Barış Kaan Datlı

15 Ağu 2023

Biyoloji için Ezber Yöntemleri

Biyoloji için Ezber Yöntemleri



Biyoloji konularına bir kez çalıştıktan sonra soruların hepsini çözüyor ama bir süre geçtikten sonra konuları unutuyor musun? Ezberleriniz kafanızda sadece birkaç gün kaldığı için konularda takılıp kalıyor musun? Bu sorunları yaşıyorsan Kant Akademi ekibi olarak hazırladığımız bu yazıyı sonuna kadar okumanızı öneriyoruz.



Uyarı: Burada vereceğimiz önerileri ve yöntemleri  AYT için kullanmanızı öneriyoruz. Bunun nedeni AYT’de çalışacağınız her şeyin çok önemli olması ve herhangi bir yerden herhangi bir şekilde soru çıkma potansiyeli olması. TYT ise temel bilgileri kapsayan bir sınav olduğu için gerektiğinden fazla mesai harcamanızı önermiyoruz.



Kodlama Yöntemi ile Ezberleyin: 



Bu yazıyı okuyan arkadaşlarıma soruyorum. Aranızda kaç kişi tam olarak şu an ezberden ince bağırsağın salgıladığı enzimleri ve pankreasın salgıladığı enzimleri bana sayabilir? Kant Akademi’de sene içerisinde koçluk yapmış olduğum ondan fazla öğrenciden hiçbiri bana 3-4 tane enzimden fazlasını sayamadı ne yazık ki. Peki ben size benim hepsini ezbere sayabildğimi söylesem bana ne derdiniz? Hem de ben sınava gireli bir yıldan fazla olmuşken…



İnce Bağırsak

E                     Erepsin

L                     Laktaz 

M                    Maltaz

A                    Aminopeptidaz

S                    Sükraz

En                  Enterokinaz

D(eğerli)         Dekstirinaz

T(aştır)           



Gördüğünüz gibi yukarıdan aşağı “Elmas En Değerli Taştır”  diye bir kere kodladıktan sonra yıllar boyu unutmadım. Başka bir örnek verecek oluram MEB kitabında da ismi geçen “pilor” terimini sürekli unutuyordum. Ancak şöyle bir kodlama yaptıktan sonra bir daha unutmadım:



“Pilor” kelimesi benim aklımda ingilizce kelime olan “door” yani “kapı”kelimesini canlandırıyordu. Kapı ama neyin kapısı diye kendime bir soru sorunca birden “Pilor”un ince bağırsak ile mide arasındaki kapı görevi gören kısım olduğu aklıma geliyordu. 



Size uygun kodlamayı oluşturduktan sonra bir daha aylar boyu tekrar etmeseniz bile ezberlediklerinizi unutmaycaksınız. Bu şekilde rakiplerinize fark atabilirsiniz. Unutmayın, ilk yaptığınız kodlamalar aklınızda çok uzun süre kalmayabilir bu yüzden arada bir yaptığınız kodlamaları okumanız ve hatta odanızın duvarına asmanız sizin için çok yararlı olacaktır.



Hayal Kurma Yöntemi/ Beyin Haritası Yöntemi: 



Önereceğim bu yöntemler bilimsel olduğu için daha önce duymuş olabilirsiniz. Ancak size burada örnekler ile bir anlatım yapacağım ve kendi yapmış olduğum kısımları örnek vereceğim. İlgili olanlar yapılmış olan çalışmaları okuyabilir makaleler ile kendilerini daha iyi bilgilendirebilirler. 



Sınav senemde diğerlerinin ezberlemekte zorlanmadığı “Absisik Asit”i ben bir türlü aklımda tutamıyordum. Bir gün yabancı bir kanaldan izlediğim videoda bana size şimdi anlatacağım yöntemi öğrendim ve o günden beri bu yöntemi kullanıyorum. 



“Absisik Asit”

Şimdi gözlerinizi kapatın ve hayal etmeye başlayın. Bir gemi ve bu gemide karın kasları olan bir kişi var. Karın kasının İngilizcedeki karşılığı “abs” kelimesidir. Absisik asitteki “Abs” kısmını çıkarmış olduk. Bu bahsettiğimiz gemi şiddetli dalgalardan dolayı sallanmaya başlıyor. Bunu lütfen gözünüzde canlandırın. Gemi gittikçe daha çok sallanıyor, dalgalar gittikçe daha dengesiz oluyor ve gemideki bu kişinin midesi bulanıyor. Buna İngilizcede “seasick” diyoruz. “Seasick” kelimesini (Ingilizcede telafuz edilişi siiiğsik şeklindedir) birkaç kere içinizden tekrar edin. Bu kelime size “Absisik Asit” kelimesindeki sisik kısmını hatırlatacaktır.(Abs-sisik). 

Bu senaryoyu gerçekten gözünüzde canlandırırsanız emin olun 5 dakika içerisinde bir daha aylarca unutmayacağınız bir kelimeyi ezberlemiş olacaksınız. 



Bu tarz yöntemler lütfen gözünüzü korkutmasın. Benim burada verdiklerim sadece örnek  ve bunlar size uygun olmayabilir. Siz kendi kafanızda size özel kodlamayı kurabilir veya kendi hikayenizi oluşturabilirsiniz. En sık kullandığım ve AYT Biyolojide hayatımı kurtaran 2 yöntem bunlardı.



Her Gece Yatmadan Önce Tekrar



Günün her saatinde tekrar yapmanız mümkün ama bizim önerimiz gece yatmadan önce yaklaşık yarım saatlik bir tekrar yapmanız. Bunun nedeni beynimizin gece yatmadan önce maruz kaldığı bilgileri işlemeye ve düşünmeye devam etmesi. Burada atlanmaması gereken kısımlar tekrar yaparken kitabı baştan sonra okumak yerine kendi kodlamalarınızı ve beyin haritalarınızı okunmalısınız. Müfredattaki bütün bilgileri kodlamanız ya da beyin haritasına dökmeniz mümkün olmayacağı için kalan konularda da kendi notlarınızı çıkarıp tekrar etmelisiniz. Her gün düzenli olarak 2 konu tekrarı yaparsanız büyük 20 konuyu (AYT için) 10 günde bir tekrar etmiş olursunuz. Sınava süresince böyle devam ederseniz 365 günde yaklaşık 36 kez her üniteyi tekrar etmiş olursunuz. Bu şekilde ilerleyen bir öğrenci biyoloji sınavında çok güzel işler çıkaracaktır. Hepinize iyi çalışmalar!



KANT BÜLTEN

YKS'ye dair birçok şey her hafta e-posta kutunda.

Koçlardan Tavsiyeler

Kaynak Önerileri

Çalışma Taktikleri