REHBER

11. Sınıflar İçin YKS

11. sınıf döneminde YKS çalışmaları nasıl devam etmeli?

Deniz Değirmenci

23 Kas 2023

YKS sınavına hazırlanırken 11.sınıf özellikle AYT (Alan Yeterlilik Testi) sınavı için çok önemlidir. Bu senede işleyeceğiniz konuları zamanında öğrenmek 12.sınıfta TYT ve AYT konularına çalışırken yükünüzü ciddi ölçüde hafifletir. Bu nedenle 11.sınıfı verimli geçirmeniz büyük önem taşır. YKS sınavına hazırlık sürecinin mihenk taşı 11.sınıftır. TYT konularını bitirmeye çalışırken aynı zamanda AYT konularına başlamanız gerekir. Dolayısıyla 11.sınıfta planlı ve disiplinli çalışmanız sınavda başarı elde etmeniz için kritik önem taşır. Bugün sizlerin 11.sınıfta yapmanız gereken şeylere değinecek ve püf noktalar vererek yardımcı olmaya çalışacağız.

İlk olarak yılın başından süreci nasıl geçireceğiniz hakkında bir planlama yapmanız lazım. Kendinize bir kılavuz aracılığıyla yol haritası belirleyin. Konu çizelgesi çıkarmalı ve üstüne yoğunlaşmak için eksiklerinizi belirlemelisiniz. Hangi konuya ne kadar zaman ayıracağınızı, nasıl çalışacağınızı belirlemelisiniz. Planlamanızı yaparken size uygun olmasını göz önünde bulundurmanız çok önemlidir. Uyamayacağınız kadar ağır programlardan kaçınmalısınız. Aynı şekilde sizi geride bırakacak, ilerlemenize faydası olmayan, etkisiz, çok hafif programlardan da kaçınmalısınız. Kendi ayarınızda, ilerlemenize katkısı olan ve sizi aşırı yormayacak bir program çıkarmalı ve ona uymalısınız. Hazırladığınız program günlük, haftalık ya da aylık olabilir. Programınızda bir eksik görürseniz sonradan değişiklikler yapıp programınızı geliştirebilirsiniz. Planlamanızı yaptıktan sonra en önemli şey o plana uymaktır. Kendinizi programınıza alıştırmalısınız. Planlama konusunda sıkıntı yaşıyorsanız Kant Akademi bünyesindeki koçlarımızdan yardım alabilirsiniz.

11.sınıf konularıyla eski konuları eş zamanlı yönetmelisiniz. Dersinizi sıkı takip edip tekrarlarınızı yaparken eski konulara da çalışmayı ihmal etmemelisiniz. TYT (Temel Yeterlilik Testi) konularıyla ilgili tekrarlarınızı yapıp soru çözerken 11.sınıf konularından da geri kalmamaya özen göstermelisiniz. Planlamanızda TYT ve 11.sınıf konularına ayrılan bölümleri net bir şekilde belirtmeniz önemlidir. Ders işlenirken not tutmanızın da önemi çok büyüktür. Dersi dikkatli dinlerken notlar çıkarmaya özen göstermelisiniz. Böylece sonradan tuttuğunuz notları gözden geçirip konuyu pekiştirebilir, ya da anlamadığınız yerleri tekrar edebilirsiniz.

Sınava hazırlık sürecinde planlamanıza uyabilmeniz için motivasyonunuzu yüksek tutmanız gerekmektedir. Bu süreçte yaşanan motivasyon düşmeleri gayet normaldir, önemli olan kendinizi motive etmeye devam edebilmeniz. Gerek yorgunluktan gerek diğer sebeplerden yaşanan performans düşüklüklerinin motivasyonunuzu etkilemesine izin vermemelisiniz. Kendinize güvenin ve planınıza sadık kalın. Düzenli ve disiplinli bir şekilde ders çalıştığınız sürece ara sıra yaşanan performans düşüklükleri sizi etkileyemez.

Rutin bir şekilde paragraf sorusu çözmenin size çok büyük faydası olacaktır. Böylece sınavda zaman kaybetmeden paragraf sorularını çözerken, odaklanmanız da daha kolay olacaktır. Bu da dikkat hatalarını en aza indirir. Paragraf çözmenin yanı sıra kitap okumaya ve araştırmaya da özen göstermeniz önemlidir. Kitap okuma alışkanlığı edinmek, kelime dağarcığınızı geliştirebileceği gibi, okuma hızınızı ve dikkatinizi de arttırır. Farklı türlerde kitaplar okuyarak hem odağınızı geliştirebilir hem de düşünme becerilerinizi güçlendirebilirsiniz. Böylece hem dikkat hatalarını hem de zaman kaybını olabildiğince azaltmış olursunuz.

Unutmayın ki 11.sınıf dönemi YKS sınavına atılan ilk büyük adımdır. Planlı, disiplinli ve verimli bir biçimde çalışarak TYT ve AYT konularını zamanında öğrenip pekiştirebilir ve YKS sınavında başarı elde edebilirsiniz. Kararlılık, azim, planlı ve düzenli çalışma, hedeflerinize ulaşmanız için altın değerindedir. Kant Akademi olarak size yardımcı olmak için buradayız. Başarılar dileriz!

KANT BÜLTEN

YKS'ye dair birçok şey her hafta e-posta kutunda.

Koçlardan Tavsiyeler

Kaynak Önerileri

Çalışma Taktikleri