REHBER
YKS'de Stresle Başa Çıkma ve Beslenme
YKS'de stresle başa çıkmak ve sağlıklı beslenme.
Sudenaz Öztürk
Aug 18, 2023
Stres ve Besin İlişkisi
Kişi stresli durumlarda iken vücut kortizol gibi stres hormonları salgılar. Bu hormonlar, açlık hissini artırabilir veya beslenme alışkanlıklarını değiştirebilir. Stresli anlarda insanlar genellikle yeme düzenlerini değiştirir ve sağlıksız besinleri daha çok tercih edebilir. Bu durum, dengesiz beslenme ve olumsuz besin seçimleri ile sonuçlanabilir.
Stres Yemeği
Sınav stresi altında, bazı öğrenciler "stres yemeği" olarak adlandırılan aşırı yeme eğilimine yönelebilir. Bu durum, sık sık zararlı besinleri tüketmekle sonuçlanabilir ve beslenme alışkanlıklarını negatif yönde etkileyebilir. Dikkatli beslenme alışkanlıkları geliştirmek, stresle başa çıkmada fazlasıyla önemlidir.
Stres Azaltıcı Besinler
Bazı besinler doğal olarak stres azaltıcı etkiye sahiptir. Örneğin, yeşil yapraklı sebzeler, muz, badem, balık gibi besinler, stresle başa çıkmada yardımcı olabilmektedir. Bu besinleri diyetinize eklemek, sınav sürecinde stresi azaltabilir.
Sınav Anında Su Tüketiminin Önemi
Tüm vücudumuz için çok önemli olan şeylerden biri de sudur. Ders çalışırken ve gün içinde kendinizi susuz bırakmadığınızdan emin olun. Susuz kalmak konsantrasyonu ve bilişsel performansı olumsuz etkileyebilmektedir. Herkesin ihtiyacı olan su miktarı farklılık gösterse de ortalama olarak en az 2.5 litre su tüketmelisiniz.
Sınav esasında su içmek de çok önemlidir. Fakat gündelikten farklı olarak sınav esnasında çok fazla su içmeniz tuvalete gitme ihtiyacı doğuracaktır bu sebeple içeceğiniz suyun miktarının 0.5 litrelik bir şişeyi geçmemesi önemlidir.
Bugün sizinle stres ve beslenme arasında ilişkiyi konuştuk. Özellikle beslenme gibi konularda bir uzmana danışmadan radikal değişikler yapmanızı veya takviye kullanmanızı önermiyoruz. Sağlığınıza dikkat etmeyi unutmayın!
Son yazılar
KANT BÜLTEN