REHBER
Uzun Süre Masa Başında Oturma Rehberi
Kant Akademi'den masa başında oturma zorluğunu aşmanıza yardımcı olacak öneriler.
Barış Kaan Datlı
Aug 21, 2023
Kant Akademi’de koçluk yaptığım süreçte masa başına oturamamanın öğrenciler arasında çok sık görülen bir sorun olduğunu fark ettim. Bu yüzden bugünkü yazımızda Kant Akademi olarak bu problemi çözmenize yardımcı olacak öneriler sunacağız. Masa başında otururken koltuğunuzun ergonomik olması, göz sağlığınız için aralıklı çalışma, esneme egzersizleri, su tüketimi gibi klişe faktörler önemli olsa da biz bugün bu sorunu başka yönlerden ele alacağız.
Bir Çalışma Arkadaşı/Partner ile Çalışın
Daha önceki blog yazılarımızda üzerine konuştuğumuz ve efektif bir yöntem olan “Online Çalışma Arkadaşlığı” yazımıza ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.
Online çalışma arkadaşlığı gibi yüz yüze bir çalışma arkadaşıyla da beraber okulda, dershanede ya da kütüphanede çalışabilirsiniz. Onların çalışma disiplini ve motivasyonu sizin de masa başından kalkmanızı engelleyecek, kendinizi derse oturmak için zorlayacaksını. Bu da uzun vadede bir çalışma rutininizin oluşmasını sağlar. Burada dikkat etmeniz gereken en önemli nokta çalışma arkadaşlarınızın ders çalışmak için istekli, hırslı, çalışkan öğrenciler olmasıdır. Çünkü bu özelliklere sahip olmayan öğrencilerle beraber çalışırsanız sizi ileri götürmek yerine geriye çekerler ve çalışmanıza engel olurlar.
Molaların Ayarlanması ve Düzenlenmesi
Çok sık mola vermek gibi çok az mola vermek de veriminizi düşürür ve uzun saatler çalışmanıza, masanın başında oturmaya devam etmenize engel olacaktır. Yapılan çalışmalara göre çalışmaya başlayan bir insanın veriminde birkaç saat içinde ciddi bir düşüş yaşanıyor. Ancak aynı çalışmalar gösteriyor ki kısa molalarla çalışırsanız alınan verim seviyesi yükseliyor. Çalışmalardan çıkarmamız gereken sonuç molalar gereklidir ve önemlidir. Ancak bir YKS öğrencisinin yarım saatte bir mola vermesi odak süresini olumsuz etkileyebilir. Bundan dolayı bizim önerimiz bir buçuk saatte bir kırk beş dakikalık molalar vermek. Tabii ki kendi veriminize bağlı mola ve ders süreleri esnetilebilir veya sıkıştırılabilir.. Böyle bir sistemle günde 4 set çalışmanız sizin yaklaşık 6 saat çalışmanızı sağlarken verdiğiniz molalar yorulmanıza engel olacaktır.
Kant Akademi’de koçluk yaptığım ve öğrencilerime de sürekli verdiğim bir örnekten bahsedeceğim. Ben kısa süre çalışıp az molalar veren bir insan değildim. Kısa süre çalışmak benim odaklanmamı engelliyordu ve kısa molalar ise beni tam olarak dinlendirmiyordu. Fakat size de önerdiğim bir buçuk saatlik çalışma ardından kırk beş dakikalık mola sistemine geçtim. Benim için çok verimliydi. Artık yorulmaya başladığım zamanlarda bir buçuk saat gerçekten odaklanıp çalışmış oluyordum ve ardından gelen kırk beş dakikalık bir mola beni dinlendirmeye yetiyordu.
Molarda sağlıklı olan hareket etmek, gözlerinizi dinlendirmek, dışarı çıkıp hava almak olsa da benim molalarım daha çok bana uygun bir şekilde geçiyordu. Dizi ve film izlemeyi çok sevdiğim için bir buçuk saat çalışmayı başardığımda ödül olarak dizi ya da film izliyordum. Kant Akademi olarak herkese bu yöntemi önermemekle beraber molalarda kafanızı dağıtmak için size uygun aktiviteleri deneyerek bulmanızı öneririz.
Minik Ödüller Hazırlamak
Ders çalışırken kahve, çay ve benzeri içecekleri motivasyon kaynağı olarak kullanabilirsiniz. Örneğin ben ders çalışmadan önce kahve içerim fakat sürekli aynı kahveyi içmek beni sıkabiliyor. Bu yüzden yeni kahve türleri farklı kahve tarifleri yaparak molalarımda içiyorum. Böylece çalışma sürecim daha keyifli ve verimli oluyor. Molalarımda hazırladığım bu minik ödüller motivasyonumu ve performansımı olumlu etkiliyor. Kant Akademi olarak size önerimiz sizi motive edebilecek birçok farklı seçenek olduğu için kendinize uygun seçeneği keşfetmeniz.
Spor Yapmak
Son önerim spor yapmak. Spor yapmak hormonlarınızı düzenleyerek stres seviyenizi düşürür ve hafta boyunca daha verimli çalışmanızı sağlar. Fakat spor dediğimde aklınıza fitness veya vücut geliştirme gelmesin. Kastettiğim şey bir saat boyunca yürümek, mümkünse koşmak, basketbol, futbol gibi sevdiğiniz sporlarla ilgilenmek. Sürekli olmasa da haftada bir veya iki kere yapacağınız bu tür aktiviteler sınav sürecinde sizi hem monotonluktan kurtaracaktır hem de fiziksel ve ruhsal olarak daha sağlıklı bir YKS hazırlık süreci geçirmenizi sağlayacaktır.
Son yazılar
KANT BÜLTEN