Our Services

REHBER

Planner Nasıl Tutulur: Ajanda Tutmanın Temel Kuralları

YKS hazırlığında ajanda kullanmak; planlama, düzen ve azaltılmış stres için kritik bir yetenektir.

Sudenaz Öztürk

Aug 18, 2023

YKS’ye hazırlanırken en kritik alışkanlıklardan biri ajanda kullanmaktır. Günlük, aylık hatta yıllık planlarınızı yapmak, sınav sürecindeki stresi ciddi şekilde azaltabilir. Araştırmalar, planlama yeteneğinin stres seviyeleri üzerinde olumlu etkisi olduğunu gösteriyor. İyi bir planlama yapanlar, yapmayanlara kıyasla daha düşük stres yaşarlar. Planlama, işleri düzenli yönetmeyi sağlar ve bunun sonucunda stres seviyelerini düşürür. Bu yazıda ajanda kullanımının neden önemli olduğunu ve YKS sürecinde etkili bir ajanda tutmanın ipuçlarını ele alacağım.


Ajanda kullanımı ve faydaları

Her ne kadar unutmayacağımızı düşünsek de gün içinde fazlasıyla şey unutabiliriz veya her şeyi aklımızda tutmaya çalışmak zihnimizin fazlasıyla dolu olmasına sebep olabilir. İşte ajandanın önemi asıl burada ortaya çıkmaktadır. Bunu engellemek için yapmamız gerekenleri ajandada bir yere not edebiliriz. 

Ajandalar yaşamımızı daha düzenli ve planlı bir hale getirerek stres düzeyimizi azaltır. Özellikle yapacak çok fazla ve önemli işlerimiz olduğunda biriken işleri hatırlamak ve yetiştirmekle ilgili endişe duymak yerine, ajandaya göre adım adım ilerlemek daha rahat bir çalışma süreci geçirmemizi sağlar. Bu bizi daha odaklı ve verimli bir hale getirir. 

Özellikle yoğun bir çalışma temposundayken her şeyin bir yerde yazılı olarak bulunması hem işlerinizi önem sırasında koymanızda yardımcı olur hem de unutkanlık riskini azaltır. Planlı olarak ajanda kullanmak zamansızlık stresini azaltır ve önceden belirlenmiş hedeflere odaklanmayı kolaylaştırır. Hedeflere daha planlı ve hızlı bir şekilde ulaşmayı sağlar. 


Ajanda Nasıl Kullanılır?

Öncelikle beğendiğiniz bir ajanda almalısınız. Sizi çalışmaya ve işlerinizi tamamlayamaya motive edecek bir ajanda olmalı. Tabii ki de dijital bir ajanda tercih edip onu da kendiniz göre özelleştirebilrsiniz. Şimdi ise işin eğlenceli kısmıyla ilgili konuşalım: Bir ajanda nasıl kullanılmalı?

Ajanda organizasyonu için yapılacak en temel şey rutinler belirlemektir. Her gün gün içinde tamamlamak istediklerinizi bir yere not edin. Oluşturacağımız planı bu rutinler ile birlikte şekillenecektir. Bu rutinler basit olarak sabah kalktığınızda yüzünüzü yıkamak gibi şeyler olarak da tanımlanabilir. Bir YKS öğrencisi için ise düzenli bir şekilde girdiği denemeler, düzenli bir şekilde gittiği bir kurum veya bir randevu varsa bunlar olabilir. 

Az önce bahsettiklerimle bağlantılı olarak şimdi biraz da planner ile günlük rutin oluşturmadan bahsedeyim. Her gün çalışmaya başladığınızda paragraf ve problem çözmek, vereceğiniz molaların zamanı, yemek yiyeceğiniz saatler rutininizi oluşturabilir. 


Ajanda Düzenleme İpuçları

  • Deneme tarihleri, okul sınavları veya başvuru süreçleri gibi önemli olayların tarihlerini not edin.

  • Çalışırken aklınıza yapmanız gereken bir şey gelebilir, acil olmayan bir şey için çalışmanızı bölmemelisiniz. Bunu ajandanıza not edip sonradan yapabilirsiniz.

  • Etkili ajanda yönetimi için bir sonraki gün yapmanız gerekenleri ya o haftanın başında ya da bir önceki gün gece yatmadan yazın. Böylece gene uykunuz boyunca beyniniz bunlara odaklanacak ve bir sonraki güne bu görevleri tamamlamaya entegre olarak uyanacaksınız.

  • Ajandaya yazdığınız görevleri öncelik sırasına koymayı unutmayın. Yoksa çalışma zamanı geldiğinde hangisinden başlayacağınızı şaşırabilirsiniz. Önceliklendirmede dikkat etmeniz gereken şey ise sizin üzerine daha çok yoğunlaşmanızı gerektiren görevleri ilk başlarda yapmaktır.

  • Yapacağınız planlamalarda kendinize de zaman ayırmaya önem verin. Burada Elbert Hubbard’ın bir sözüne değinmek istiyorum "Zihinsel olarak yorgun düşene kadar değil, ilerlemeyi bıraktığınız anda başarısız olursunuz.".

Böylece ajandayı nasıl kullanabileceğimizi görmüş olduk. Bunun gibi daha fazla öneri için Kant Akademi’nin blog sayfasına göz atmayı unutmayın!

KANT BÜLTEN

YKS'ye dair birçok şey her hafta e-posta kutunda.

Koçlardan Tavsiyeler

Kaynak Önerileri

Çalışma Taktikleri