Our Services

ÜNİVERSİTE

Hazırlıkta Dil Öğrenme Serüveni

Fransızca ve Almanca üniversite hazırlığı için pratik yöntemler ve dil kaygılarına çözümler!

Barış Kaan Datlı

Aug 21, 2023

Birçok öğrenci İngilizce’ye küçüklüğünden beri maruz kaldığı için üniversiteye İngilizce hazırlık okumaya giderken kaygılanmıyor. Kimisinin temeli olduğu için kendini geliştirebileceğini düşünüyor ve hazırlık yıllarında bir sıkıntı yaşamıyor. Bu yüzden bu yazımızda İngilizce’den çok Fransızca (Galatasaray Üniversitesi) ve Almanca (Türk Alman Üniversitesi) hazırlık okumak üzerine kapsamlı bir yazı yazacağız. Eğer dil öğrenme korkun veya çekincelerin var ise bu yazının sana yardımcı olacağını düşünüyoruz. 

Hiç dil bilmediğinizi ve bu üç dilde bir eğitim alacağınızı varsayacağım. İngilizce ve Almanca için daha bilgili olsam da vereceğim örnekler Fransızca için de geçerli olacaktır. 

  1. Üniversiteye veya Kursa Gitmeden Önce Biraz Kendiniz Öğrenmeye Çalışın

Üniversiteye veya dil kurslarına başlamadan önce YouTube gibi mecralardan A1 seviyesinde videolar bulup kendinizi geliştirmeye çalışabilirsiniz. Dile direkt üniversite veya kursla başlamak yerine küçük bir giriş yaparsanız ilk derslerinizde daha rahat ve özgüvenli hissedersiniz.

  1. Okulunuzu veya Kursunuzu Takip Edin

Dile başlarken kafanıza göre hareket etmek yerine basamak basamak size verilen müfredat sıralamasıyla ilerleyin.Çünkü başlangıçta sağlam bir temel oturtmadan üzerine bir dil bilgisi inşa edilemez. Ayrıca dil oturup sürekli kitaplardan gramer çalışarak soru çözerek de öğrenilmez. Kendinizi sürekli geliştirmek için o dilde çok içeriğe maruz kalmalı (YouTube videoları, haberler, belgeseller, sesli kitaplar dinlemek gibi) sürekli o dil üzerinden bir şeyler okumalı (makale, kitap, haber yazısı vb.) sürekli düşüncelerinizi yazıya dökmeli ve o dili etrafınızdaki insanlarla konuşmaya kendinizi zorlamalısınız. Ancak bunlar A1 ve A2 seviyeleri için yapması çok zor çalışmalardır. A1 ve A2 seviyelerinde daha çok dilin yapısını ve dil kurallarını içeren yüklü bir gramer bilgisi alacaksınız ki B1 B2 C1 gibi seviyelerde gramer öğrenmeye devam edip sürekli bol bol yeni kelime öğrenebilin. Bu yüzden başlangıç seviyelerindeyken olabildiğince okulu ve kursu takip edip onların izledikleri sırayla size söylediklerine uyarsanız daha için iyi olacaktır 

3. İleri Seviyelere Kendi Kendinizi Geliştirin

B2 ve C1 seviyelerinde yapılması gereken en önemli şeylerden biri üniversiteye ya da kurslara bağımlılığını azaltarak kişinin kendi çalışmalarını artık kendi yapmasıdır. Okullar buralarda size artık ne gramer bilgisi öğretebilir ne de kelime ezberletebilir çünkü öğrenecek gramer konusu kalmamıştır ve kelime ezberi okulda kelimeleri görmekle yapılmaz, o kelimeleri sık sık görmeniz, okumanız, tekrar etmeniz ve kullanmanız ile yapılır. Artık B2 ve C1 gibi düzeylerde her şeyi kendiniz araştırarak öğrenebileceğiniz seviyelerde olduğunuz için kendinizi zorlamalı, makaleler okumaya çalışmalı, bilimsel yazılara yönelmeli, belgesel ve benzeri ağır içerikleri olan yapımlar izlenmeli ve dinlenmeli, her boş anınızda podcast dinlemeli, makale yazmaya çalışılmalı, native (yerli) arkadaşlar edinmeli, etrafınızdaki insanlarla bu dilde muhabbet kurmaya çalışmalı kısaca kişi kendi sınırlarını zorlamalıdır. Kendimden örnek vermek gerekirse bazı günler neredeyse hiç Türkçe konuşmadığım veduymadığım zamanlar oldu. Kendimi Almanca’ya maruz bıraktım ve bu sistem sayesinde efektif ve hızlı şekilde ilerlemeyi başardım. 

4. Dünyada Geçerliliği Olan Sınavlara Girin

Eğer dilde yetkinlik sağladıysanız İngilizce için TOEFL ve IELTS gibi, Almanca içinse TestDaF, Telc, Goethe ve DSH gibi sınavlara girebilirsiniz. Bu sınavlarda kanıtılayacağınız yeterlilikle dil becerinizi ilerisi için belgelemiş olursunuz. Bilgileriniz tazeyken hazırlık senesinin sonunda sınava girmeniz sizi yıllar sonra sınava çalışmaktan kurtarır, ileride başvurmak istediğiniz yüksek lisans bu tarz belgeler gerektiriyorsa bile siz buna çoktan sahip olmuş olursunuz. 

-Önerebileceğimiz eklentilerden biri “language reactor” isimli bir eklentidir. Bu eklenti sayesinde YouTube, Netflix gibi sitelerde var olan videoları veya filmleri çift altyazıyla (kendi diliniz ve öğrendiğiniz dil) izleyebilir, bilmediğiniz yerlerde videoyu durdurup kelimenin üzerine gelerek anlamı öğrenebilir hatta kelimenin üstüne tıklayarak kelimenin telaffuzunu bile öğrenebilirsiniz.

  1. Doğru Not Tutun

-. A1 ve A2 kurlarında defter tutmak dil gelişiminizi hızlandırır. Ancak özellikle B2 ve C1 kurlarında günlük onlarca kelime ezberlemek gerektiğinden sürekli deftere not almak sizi çok yoracak hatta fazlası ile yavaşlatacaktır. Peki çözüm hiçbir şey yazmamak mı? Hayır! Notlarınız dijital bir sistemde (Notion,Google Doc,Excel) tutmanız sizi hızlandırarak daha verimli çalışmanızı sağlayacaktır. Dijital ortamda tek yapmanız gereken kelimeyi ve örnek cümlelerin anlamını kopyalayıp yapıştırmak. Defterde yaklaşık 20-30 dakika arasında süren bu iş dijital ortamda 3-5 dakikanızı alacaktır. Üstelik dijital ortamda biriktirdiğiniz notlarınızla bulunduğunuz her alanda tekrar yapabilirsiniz. Dil öğrenirken bu noktalara dikkat edip önerilerimize uymanız ve başarılı bir hazırlık yılı geçirmeniz dileğiyle!

KANT BÜLTEN

YKS'ye dair birçok şey her hafta e-posta kutunda.

Koçlardan Tavsiyeler

Kaynak Önerileri

Çalışma Taktikleri