Our Services

REHBER

Deneme Çözmeye Ne Zaman Başlamalıyım?

Deneme tarihleri ne zaman olmalı, TYT ve AYT konularının branş denemelerine ne zaman başlanmalı?

Barış Kaan Datlı

Nov 3, 2023

Deneme Sınavları ve Başlama Zamanı

Eğitim sistemi içinde deneme sınavları, öğrencilerin akademik performanslarını değerlendirmek ve sınav deneyimi kazanmalarını sağlamak için önemli bir rol oynar. Bu nedenle, deneme sınavlarına ne zaman başlamak gerektiği ve ne sıklıkla çözülmeleri gerektiği konusu öğrenciler, öğrenci adayları ve veliler için önemlidir. İşte bu soruların yanıtlarını ve daha fazlasını bulabileceğiniz bir rehber.

1. TYT Denemesine Ne Zaman Başlamalı?

Bazı öğrenciler 12. sınıfa geçtikleri senenin başında direkt olarak TYT denemesi çözmeye başlamaktadır. Ancak TYT konuları tam olarak bitirmemiş, en azından konuların üzerinden bir kere geçmemiş bir öğrencinin yazın her hafta kendine denemesi yapması çok doğru bir yaklaşım olmayabilir. Konularını en azından bir kere bitirmemiş olan öğrencinin deneme analizi kalitesi düşer. Her hafta 120 sorudan 60 soruyu analiz etmek zorunda kalan ve her hafta analize en az 2-3 saat ayırmak zorunda olan bir öğrencinin aynı zamanda motivasyonu ciddi bir şekilde kırılabilir. Bunun yerine konuları bir kere bitirmiş olan bir öğrenci TYT denemeleri ile nerede eksik olduğunu anlayabilir ve o kısımlara yüklenebilir. Aynı şekilde doğru sayısı da artacağı için analiz yapacağı süre de azalmış olur. Bundan dolayı size Kant Akademi olarak önerimiz bir kere TYT konularının üzerinden geçmiş bir şekilde deneme çözmeye başlamanız olacaktır. Ancak konularınız bitmesine çok uzun bir süre olduğunu düşünüyorsanız istisnai olarak iki ya da üç haftada bir TYT denemesi çözebilirsiniz. Bu deneme türü soruları görmenizi ve deneme mantığınızı oturtmanıza yardımcı olabilir. Yaz tatilinde olabildiğince TYT konularını halletmeniz sene içerisinde TYT ile tekrar tekrar boğuşmanızı engelleyecektir ve AYT konularına daha iyi odaklanmanıza yardımcı olacaktır. 

2. TYT Türkçe ve Matematik Bölüm Denemelerine Ne Zaman Başlamalı?

Bir önceki paragrafta da belirttiğimiz gibi ilk yapmanız gereken konuların üzerinden bir kere geçmek olacaktır. Bu Türkçe dersi için bir paragraf kitabı bitirmiş olmak ve en azından bir kez dil bilgisi konularını öğrenmiş olmak demektir. Sonrasında Türkçe denemelerine başlayabilir ve sık sık çözebilirsiniz. Kendimden örnek vermek gerekirse ben bir tane paragraf kitabı bitirdikten sonra başladığım Türkçe denemelerini her sabah(bazen iki günde bir olabiliyordu) çözmeye çalışıyordum. TYT Matematiğe gelecek olursak aynı kural onda da geçerli. Konuları bitirmek. Özellikle problemler ve geometrinin bir kere üzerinden geçtikten sonra TYT Matematik denemelerine başlayabilir ve sene sonuna yani sınava kadar günlük ya da iki günde bir olacak şekilde çözebilirsiniz. Burada TYT matematiği belki bir istisna olarak sayabiliriz. Çünkü 12. sınıfa  kadar bol bir şekilde “Mat-1” dersi alan öğrencilerin her konuyu en baştan öğrenmesi gerekmeyebilir. Bazı konuları hatta çoğu konuyu çoktan biliyor olabilir. Bu tarz öğrenciler direkt olarak TYT Matematik denemelerine geçebilir ve kendini geliştirmeye başlayabilir. 


3. AYT Bölüm Denemelerine Ne Zaman Başlanmalı?:

Daha önce de belirttiğimiz gibi TYT konularını mümkün olduğunda yazın halletmeniz (TYT konularının Eylül-Ekim aylarına kadar bitmiş olması) AYT konularınıza odaklanmanıza yardımcı olacaktır. AYT kısmı hafife alınmaması gereken ve çalışmanızın en yoğun bölümünü oluşturması gereken kısımdır. AYT için ne kadar bol deneme çözerseniz sizin için o kadar iyi olacağını unutmamanız gerekiyor ve ne kadar erken başlayabilirseniz o kadar iyi olacaktır. Başlamak için net bir zaman vermek doğru olmaz. Kant Akademi koçlara sorduğumuz zaman birçok derece koçunun AYT bölüm denemelerine ilk dönem başladığını birçok derece koçunun ise ikinci dönem başladığını gördük. Hatta bazıları fen dersleri için son bir iki ay kala başladığını bile itiraf etti. Ancak bizim size önerimiz matematik için limit, türev ve integral dışındaki konuları hallettiğinizde AYT Matematik denemelerine başlamanız olacaktır. Bu şekilde kendinizi yavaştan AYT Matematik denemelerine alıştırabilirsiniz. Tüm konularınız bittikten ve bir iki soru bankasından sorularınızı bitirdikten sonra ise her gün bir tane olacak şekilde bile çözebilirsiniz tamamen kendi ihtiyacınıza bağlı olan bu deneme sıklığını kendinize göre zamanı geldiğinde siz ayarlayabilirsiniz. AYT Fen dersi için ise konularını bitirdikten ve soru bankalarından en az bir ya da iki kez çözdükten sonra başlamanız olacaktır. Unutmayın ki konuları anlamadan, bitirmeden ve soru bankalarından pratik yapmadan deneme çözmek çok verimsiz olacaktır ve size neredeyse hiç geliştirmeyecektir. AYT dersleri için konuları derin bir şekilde anlamak sorular ile pratik yapmak ve sonrasında olabildiğince bol deneme ile pratik yapmak çok önemlidir. 

TYT ve AYT sınavları adına daha detaylı bilgi almak için daha farklı konular adına kendini bilgilendirmek için diğer blog yazılarımızı inceleyebilirsiniz. 



KANT BÜLTEN

YKS'ye dair birçok şey her hafta e-posta kutunda.

Koçlardan Tavsiyeler

Kaynak Önerileri

Çalışma Taktikleri