Our Services

ÜNİVERSİTE

Almanya’daki TU9 Üniversiteleri, Almanya’da Yüksek Lisans

Almanya'daki TU9 Üniversiteleri ve Üniversite Başvuru Rehberi.

Barış Kaan Datlı

Aug 19, 2023

TU9, Almanya'da bulunan dokuz teknik üniversitenin oluşturduğu bir birlik veya konsorsiyumdur. "TU" kısaltması "Technische Universität" demektir. Türkçeye ise "Teknik Üniversite" olarak çevrilebilir. Teknik üniversiteler, özellikle teknik alanlarda yoğun­laşmış öğrenim olanakları sunarlar. Özellikle mühendislik, bilim ve teknoloji alanlarında çok yüksek ve çok kaliteli eğitim ve araştırma yapmalarıyla bilinirler. TU9 üniversitelerinin tercih edilmesinin diğer bir nedeni sahip oldukları araştırma gücüdür. TU9 üniversiteleri hem araştırma sıralamasında hem de dış kaynak yaratmada, mühen­dislik bilimlerinde ilk sıralardadır. Mühendislik dallarının en yüksek kalite düzeyinde sunulduğu TU9 üyesi üniversiteler Avrupa ve dünya üniversite sıralamalarında çok yüksek sıralamalarda bulunmaktadır.


TU9 üniversiteleri aşağıda listelenmiştir:

1)Technische Universität Berlin (Berlin Teknik Üniversitesi) - TU Berlin

2)Technische Universität Braunschweig (Braunschweig Teknik Üniversitesi) - TU Braunschweig

3)Technische Universität Darmstadt (Darmstadt Teknik Üniversitesi) - TU Darmstadt

4)Technische Universität Dresden (Dresden Teknik Üniversitesi) - TU Dresden

5)Technische Universität Hannover (Hannover Teknik Üniversitesi) - Leibniz Universität Hannover

6)Technische Universität München (Münih Teknik Üniversitesi) - TU München

7)Universität Karlsruhe (Karlsruhe Üniversitesi) - Karlsruher Institut für Technologie (KIT) olarak adlandırılmaktadır.

8)Universität Stuttgart (Stuttgart Üniversitesi) - Stuttgart Teknik Üniversitesi

9)Universität Erlangen-Nürnberg (Erlangen-Nürnberg Üniversitesi) - Friedrich-Alexander-Universität Erlangen-Nürnberg (FAU) olarak adlandırılmaktadır.

Bu üniversitelerin hepsinin ayrı ayrı kaliteli olmasıyla beraber lisans ya da yüksek lisans için üniversiteleri seçtiğiniz bölüme göre tek tek incelemeniz gerekir. Örneğin makine mühendisliği için üniversitelerin ve bulundukları şehirlerin sunduğu imkanlara ayrı bilgisayar mühendsiliği için ayrı bakılması gerekir. Bu imkanlar üniversiteye göre ve bulunduğu şehre göre çeşitlenebilir ve değişebilir. Size en uygununu seçmek için bu üniversitelerin internet sitelerini ziyaret edebilir ve ayrıca sorularınız olursa mail yollayıp dönüş yapmalarını bekleyebilirsiniz. 


İşte Almanya’da üniversite okumak için gereken 6 adım:

1-Bölüm seçimi:

İlk olarak istediğiniz programı yani istediğiniz bölümü seçmelisiniz. Kendi üniversitenizde okuduğunuz bölümle başvuracağınız bölümün ortak derslere sahip olması, onay alma olasılığınızı bir hayli arttıracaktır. 

2-Başvuru Belgeleri: 

Başvuru için gerekli belgeler üniversite ve programa bağlı olarak değişebilir. Ancak istenen belgelerden bazılarını Kant Akademi olarak sizin için listeledik: 

-Lisans diplomasının onaylı bir kopyası ve transkriptler (Transkriptlerin Almanca veya İngilizce çevirisi gerekebilir ve bunların yeminli çevirmenler tarafından çevrilmesi gereklidir.)

-Dil yeterlilik sınav sonuçları[Almanca(TestDaF, Telc, Goethe vb.) veya İngilizce(IELTS, TOEFL) programlarda geçerli sınav sertifikaları.]

-CV (Özgeçmiş) ve motivasyon mektubu.

-Referans Mektubu(Daha önce çalıştığınız bir iş yeri veya üniversite dersinize girmiş sizi tanıyan bir profesörden referans mektubu, kısacası akademik veya profesyonel referans mektupları.)

-Pasaport veya kimlik belgesinin fotokopisi.

-Gerekirse ek belgeler veya yetenek testleri.

3-Dil Yeterliliği:

Almanca eğitim verilen bir programda okuyacaksanız, genellikle TestDaF, Telc, Goethe veya DSH gibi dil yeterlilik sınavlarını geçmeniz gerekecektir. İngilizce eğitim verilen programlarda IELTS veya TOEFL sınavlarının sonuçlarını sunmanız gerekebilir. Bazı üniversitelerde dil hazırlık programları da sunulmaktadır.

4-Başvuru Süreci:

Üniversitelerin kendi internet sitelerini inceleyip başvuru tarihleri ve işlenen prosedür hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Çevrim içi başvuru portalından başvurunuzu tamamlayıp ve gerekli belgeleri yüklemelisiniz. Başvuru ücreti ve diğer özel gereksinimler olabilir, bunlara dikkat etmekte her zaman fayda var. 

5-Kabul ve Kayıt:

Eğer başvurunuz kabul edilirse başvurduğunuz üniversite size resmi bir kabul mektubu gönderecektir. Kabul mektubu ve diğer gerekli belgelerle öğrenci vizesi başvurusu yapabilirsiniz. Vizeniz onaylandıktan sonra üniversiteye kayıt olabilirsiniz.

6-Konaklama ve Yaşam:

Almanya’da konaklama için birkaç farklı yöntem bulunmaktadır. Okulun yurtlarına veya dışarıdan özel bir yurda başvurabilirsiniz. Ancak genel olarak bu yerlere çok fazla istek olduğu için bekleme sırası uzun olacaktır. Bundan dolayı üniversite başlamadan yaklaşık altı ay önce başvurmakta fayda vardır. Bunun dışında Almanya’da öğrenciler için WG(Wohngemeinschaft) sistemi bulunmaktadır. Kısaca anlatmak gerekirse bu sistem bir oda kiralamaya benzer. Yani 6 odali bir evi kiralayan 6 kişinin bulunduğu bir evde (bu kişiler genel olarak öğrenci olur) herkesin kendi odasının olduğu ancak mutfak tuvalet gibi kısımların ortak kullanıldığı yerlerdir. Kiraları öğrencilerin karşılayabileceği miktarda olduğu için bu sistem tercih edilmektedir. Unutmayın, Türkiye’deki gibi 1+0 veya 1+1 evler tutmak hem çok pahalı hem de çok uğraştırıcı olacaktır. Uğraştırıcı olmasının nedeni ise kira sisteminde mülakatların olması ve kiracının (Vermieter) sizi birkaç kişi arasından seçiyor olmasıdır. Yani seçilmeme olasılığı çok yüksektir.

Eğer Almanya’da yüksek lisans yapmak istiyorsanız bu yazı size temel anlamda yardımcı olacaktır. Daha detaylı araştırmalar yapmanızı ve süreç hakkında detaylı bilgiler edinmenizi öneriyoruz.

KANT BÜLTEN

YKS'ye dair birçok şey her hafta e-posta kutunda.

Koçlardan Tavsiyeler

Kaynak Önerileri

Çalışma Taktikleri